Ministerul Agriculturii lansează cardul de piețar. Ce condiții noi trebuie să îndeplinească producătorii ca să vândă la tarabă

Ministerul Agriculturii lansează cardul de piețar. Ce condiții noi trebuie să îndeplinească producătorii ca să vândă la tarabă
Publicat: 13/02/2013, 23:39
Actualizat: 21/03/2019, 11:41

Ministerul Agriculturii pregătește implementarea unui nou sistem de acces în piețe pentru producătorii agricoli. Până la finalul acestui an, persoanele fizice care vor dori să își comercializeze, spre exemplu, legumele sau fructele din producție proprie în piețele din țară vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul în aceste spații.

Pentru a putea să își vândă marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe lângă certificatul de producător eliberat de primării, și de un carnet de comercializare a produselor agricole, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Proiectul va rămâne în consultare publică pe pagina web a ministerului până la data de 18 februarie.

Ce este cardul de acces în piețe

În piețele din România vor fi organizate obligatoriu, în curând, spații speciale care vor fi destinate producătorilor agricoli persoane fizice unde aceștia vor putea să își comercializeze mărfurile. Ele se vor extinde cel puțin pe jumătate din totalul spațiilor de vânzare existente. Accesul în piețe al celor care vor să își vândă produsele proprii se va face pe baza unui card de acces care va fi însoțit și de certificatul de producător și de o filă din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Un astfel de card nu va putea fi transmis de la un producător la altul și se va acorda în baza certificatului de producător, „având înscrise unitățile de măsură pentru produsele specifice activității desfășurate”.

Descarcă proiectul Ordonanței de Urgență pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol

„Cardul va conține informații precum locul de producție, numele producătorului și dacă acesta respectă bunele practici agricole”, a explicat pentru gândul Daniel Botănoiu, secretar general al MADR. „Trebuie să avem în vedere că dorim o normalitate și un tratament echitabil pentru toți actorii de pe piață”, a mai adăugat el.

„Noi suntem obligați să știm, de la furcă la furculiță, de unde a plecat produsul și ce cantitate are”, a mai menționat Botănoiu.

Cum va funcționa cardul de acces în piețe

În piețele din țară vor apărea cântare cu afișat electronic, asemănătoare celor care se găsesc, în prezent, în supermarket-uri. Ele vor dispune și de un „cititor” prin care se va permite accesul producătorilor în structurile de vânzare organizate în zonele publice.

Primul pas pe care aceștia trebuie să îl urmeze pentru a putea avea acces în piață este acela de a apăsa pe ilustrația cântarului ce reprezintă produsul pe care vor să îl comercializeze. Apoi, din cantitatea de produs încărcată pe card li se va scădea automat cantitatea pe care vor să o vândă.

Potrivit secretarului de stat al MADR, acest sistem va fi implementat în piețe pe parcursul anului 2013.

Care este rolul carnetului de comercializare a produselor agricole

Pentru a putea să își vândă produsele agricole, persoanele fizice înregistrate fiscal vor avea nevoie odată cu punerea în vigoare a prevederilor cuprinse în cadrul ordonanței de urgență de un carnet de comercializare, diferit de certificatul de producător. Pentru a intra în posesia lui, producătorii agricoli trebuie să se adreseze primăriilor, având în vedere faptul că fiecare carnet va fi semnat și ștampilat de către edili.

La nivelul primăriilor se va păstra, prin intermediul unui registru, evidența carnetelor de comercializare a produselor din sectorul agricol.

„Certificatul de producător este de fapt un atestat. Atestă că cetățeanul este producător, nu îi permite să iasă în piață cu marfă”, a mai explicat pentru gândul Daniel Botănoiu. „Dacă persoana fizică vrea să vândă cantități mari atunci trebuie să meargă la primărie și să ia carnet de comercializare”, a mai adăugat el.

FOTO: Thomas Dan/Mediafax Foto

Secretarul de stat ne-a mai explicat că odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi vor fi emise trei tipuri diferite de carnete, unul special pentru agricultori, unul pentru horticultori și unul pentru cei din sectorul zootehnic, care vând animale sau produse procesate din carne, și că oficialii s-au inspirat de la carnetul pentru viticultori, care există deja, atunci când au luat în considerare introducerea acestora.

Cum va arăta un carnet de comercializare a produselor agricole

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol va avea o formă dreptunghiulară, va avea o lungime de 20 de centimetri și o lățime de 10 centrimetri, și va fi prevăzut cu o serie alcătuită din șase cifre. Primele trei cifre vor reprezenta indicativul interurban al județului, iar ultimele trei cifre, începând de la 001 până la 999, vor indica producătorul, mai exact, ordinea în care au fost eliberate carnetele de producător de legume și fructe.

De asemenea, carnetul va fi tipărit în trei exemplare, fiecare având 100 de file. „În cazul exercitării comerțului cu ridicata, regimul de utilizare de către producătorul agricol a filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol este următorul: primul exemplar se înmânează cumpărătorului, al doilea se depune la primăria unității/subdiviziunii administrativ teritoriale care a emis carnetul, al treilea exemplar se păstrează la carnet”, se explică în cadrul proiectului.

Ce este certificatul de producător și cum poți intra în posesia lui

Certificatul de producător va cuprinde numele și prenumele producătorului, denumirea produselor sale și suprafața de teren exploatată, respectiv numărul de animale deținute, producțiile care se estimează că vor fi destinate comercializării și temeiul legal al elibărării acestuia.

Certificatele sunt asigurate de către consiliile județene și de consiliul general al Municipiului București, ele fiind apoi distribuite, în cazul solicitării, unităților administrativ teritoriale.

Practic, producătorii vor putea să intre în posesia certificatelor de la primăriile din țară, iar atestarea lor profesională va fi realizată „de către structuri asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură (…) precum și de către structuri teritoriale de consultanță agricolă”.

FOTO: Mihaela Cojocariu/Mediafax Foto

Cum va arăta un certificat de producător

Certificatele de producător, care vor fi valabile pe o perioadă de un an, vor fi tipărite pe un formular tipizat, potrivit proiectului Ordonanței de Urgență, la Imprimeria Națională. Printre elementele care vor apărea pe acestea se vor număra:

– o bandă tricoloră în colțul dreapta sus

– stema României în colțul strânga sus

– grafică ce cuprinde elemente de securizare

– numerator cu cinci cifre.

Pentru a fi luați în evidență drept plătitori de taxe și impozite, producătorii agricoli persoane fizice care dețin astfel de certificate trebuie să se înregistreze la administrațiile teritoriale ale finanțelor publice de care aparțin.

Amenzi de până la 20.000 de lei

Cei care nu vor respecta prevederile acestei ordonanțe vor putea fi sancționați cu amenzi cuprinse între 50 de lei și 20.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate fie de către persoane împuternicute de către MADR, fie de cele împuternicite de Ministerul Afacerilor Interne și de Ministerul Finanțelor Publice. Polițiștii vor putea, la rândul lor, să constate contravențiile și să aplice sancțiuni.

În cazul în care cumpărătorii nu dețin pe parcursul transportului produselor fila din carnetul de comercializare care justifică proveniența mărfii, persoanele fizice vor fi amendate cu suma de 50 de lei, în timp ce operatorii economici vor primi sancțiuni cuprinse între 3.000 de lei și 5.000 de lei la care se va adăuga și confiscarea produselor transportate și a mijlocului de transport.

Dacă în piețe nu vor fi organizate spații separate speciale pentru producătorilor agricoli persoane fizice amenda va fi cuprinsă între 15.000 de lei și 20.000 de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...